El-fel? Hastighetsmätaren & generatorn? (MkIII -74)

Allt som har med elektronik att göra.

El-fel? Hastighetsmätaren & generatorn? (MkIII -74)

Inläggav Clain » 11 mars 2015 kl. 22:19

Hej, jag är helt färsk som ny mini ägare (väntar t.om fortfarande på ägarbeviset) men har redan suttit många sena kvällar här på forumet och läst och fascinerats av såväl ställda frågor, som lösningar.

Vi hämtade nyligen hem vår mini, med mer eller mindre originaldelar från 1974.

Det är dock några saker med elen som jag skulle behöva reda ut.

Först och främst så verkar hastighetsmätarens belysning leva sitt eget lilla liv, när vi gjorde jungrufärden hem så märkte vi, när det blev mörkt ute, att belysningen inte lös alls för hastighetsmätaren.
Däremot lös lamporna i mätarna för temperatur-, bränsle- & oljemätaren. Efter nån timme började den lysa igen, för att sedan slockna längre fram på vår resa.

Idag på väg från jobbet märkte jag att alla av instrumentpanelens lampor lekte disco och fladdrade hejvilt.

Kan det vara någon kabelanslutning tror ni? Har inte velat riva för mycket bland inredningen ännu.... :roll:


Dessutom har jag tyckt att batteriet (helt nytt) känns lite segt när jag skall starta bilen så jag lånade en voltmätare av truckverkstan på jobbet och mätte batteriet före och efter motorstart.
Kom fram till lite smått störande resultatet ~12.67V innan start av bil och sedan ~12.17V efter att jag startat upp bilen (jag förväntade mig en höjning av resultatet).

Två dumma frågor kanske, men känner någon igen något symptom och har förslag på hur jag skall lösa det så vore jag otroligt tacksam..

//Andreas
Senast redigerad av Clain 12 mars 2015 kl. 12:48, redigerad totalt 2 gånger.
Austin mini 1000, MkIII -74
Användarvisningsbild
Clain
 
Inlägg: 188
Blev medlem: 1 Mar -15
Ort: Gävle

Bilar:

Re: El-fel? Hastighetsmätaren & generatorn? (MkIII -74)

Inläggav crowan » 11 mars 2015 kl. 23:56

Kolla jordningen på motorn. Ska sitta en fläta i närheten av startmotorn. Kolla den långa pluskabeln som går under bilen, jag bytte min till en grövre (startkablar från Biltema) och märkte en rejäl skillnad. Kolla även anslutningarna till solenoiden.

Jag hade även duschat säkringsdosan i 5-56 och juckat lite på abslutningarna. Det kan lösa många elfel :-)
Användarvisningsbild
crowan
Administratör
 
Inlägg: 1425
Blev medlem: 23 Sep -05
Ort: Lund

Bilar:

Re: El-fel? Hastighetsmätaren & generatorn? (MkIII -74)

Inläggav Clain » 22 mars 2015 kl. 11:14

Austin mini 1000, MkIII -74
Användarvisningsbild
Clain
 
Inlägg: 188
Blev medlem: 1 Mar -15
Ort: Gävle

Bilar:


Återgå till Elektronik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 2 gäster

cron