Elektrolys med natriumhydroxid

Prata om vad du vill
Användarens profilbild
Helipop
Inlägg: 590
Blev medlem: 4 mars 2005 kl. 20:12
Ort: Oskarshamn

Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Helipop »

Har gjort ett bad nu i en murarhink med ca 10 liter vatten och natriumhydroxid. Körde ett gammalt galvat parobolantennfäste som offeranod. Bilder på det kommer.

Rengör just nu en hydraulmotor från rost. Ska sedan bygga en rörbock av den så det kommer bli lite olika nya erferenheter som länkas samman i projektet. Första är att rengöra motorn, sätta ihop pump med elmotor, skaffa en direktionsventil och få allt funka ihop så att motorn blir tillräckligt stark. vilket jag inte tvivlar på. Ska tydligen komma från nåt flygrelaterat volvotjaffs. Drivaxeln är 45mm.

Motorcykelladdare på 12volt och 1ampere får verka som strömkälla. Eftersom strömmen går från minus till plus så sätter man minuspol (negativ ledare) på delen i stål (ingen aluminium får köras i kaustiksoda, dock går koppar bra med), och pluspolen på offeranoden som får ta emot järnoxiden. Man styr alltså kemiska förloppet med alektricitet och kan påverka åt vilken riktning man vill ha reaktionen.

Receptet som jag läst på olika ställen och sammanfört är:

1. Att man ska ha ungefär en matsked natriumhydroxid/kaustiksoda/propplösare per 5 liter vatten.

2. Strömmen ska bestå av låg spänning, rimligtvis billaddare på 12 volt och helst inte över 5ampere (varför nu detta?!).

3. Mer soda än rekommenderat snabbar på processen, men blir mer obehagligt att handha då det är starkare bas.

4. Vattnet ska täcka detaljerna som ska elktrolysas med ett par centimeter iallafall, någon skrev ett par decimeter men det spelar nog ingen roll.


Och för övrigt ska man tänka på att man handskas med en stark bas, som gör om fettet i händerna till tvål och lätt löser organiska material, som människor =) Därför man har det som propplösare, för att lösa hår och annat organsiskt skit.

Basen förstör inte stål, eller koppar, inte heller plast, men lång exponering av glas gör det skört och kan krackelera det.

Basen förstör aluminium.


Varför en elektrolytisk bas istället för tex saltsyra? Dels för att man styr förloppet av reaktionen med hjälp av elektricitet. Man frigör rosten men återför metallen ur järnoxiden till sin ursprungsplats, så man reparerar mer eller mindre strukturen med, vilket utan elektrolysen skulle försvinna med järnoxiden.
Saltsyra förstör stålet och får det att rosta mycket fortare efter exponering, även efter rentvättning. Det kan man se på bilar som brunnit, plaster bildar saltsyra i gasavvecklingen och det korroderar bilen mycket snabbare. Och namnet Salt+syra rimmar dåligt med stål, då det är salterna i luften och miljön som rostar plåten. Andra syror som fosforsyra osv kan jag inte svara för, för det har jag inte läst om. Men detta har jag specifikt läst om.


Dessa bilder är före resultatet:

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

(i morgon efter ett dygn ska jag kolla första gången)
Användarens profilbild
Helipop
Inlägg: 590
Blev medlem: 4 mars 2005 kl. 20:12
Ort: Oskarshamn

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Helipop »

Kollade till badet idag, dag 2 alltså. Mcladdare på 1 ampere á 12 volt var inget att ha. Tror till och med att den slocknade.

Anslöt svetsen istället, lägsta ström, matning noll, då fick jag ett resultat på 16,8 volt och 12 ampere. Det är i runda slängar kring 195watt. Man ansluter då hylsan som ger ström till tråden i svetshandtaget till offeranoden eftersom strömen går från jordkabeln som ger minusriktningen och svetshandtaget tar emot strömmen. Krånglade jag till det?! Jordkabeln är alltså minus och svetstråden plus i en mig/mag svets. Alltså ska jordkabeln sättas i det som ska "rengöras" eller utsättas för elektolys till en mottagare.

Direkt fick jag resultat och det bubblade upp ungefär som ett glas cola när man fyllt på snabbt. Efter en timme så såg man redan att järnoxiden flutit upp till ett litet tunt skum på ytan. Lyfte upp en av bitarna och såg att den mesta järnoxiden redan lossnat, och kvar var bar metall med ett tunt svart skikt av okänt material. Har läst att det blir som en skyddande hinna. Men om det är så vet jag inte. Tvättar bort det sen iallafall.


En mer välskriven slutpledering som guidar om ni vill göra samma kommer när jag är färdig med allt.

Har ett par rostiga jävla ok och nav, skivor etc till swiften som jag är sugen på att låta utmanas. Då kan man nog få en bättre uppfattning om resultat och effekt. Detaljerna jag hade nu har bara tunn ytrost.


Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Användarens profilbild
Dr_Cotton
Inlägg: 266
Blev medlem: 20 december 2007 kl. 14:14
Ort: Malmö

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Dr_Cotton »

Ja, detta ær onekligen en smidig och bra metod att få bort rost på. Vill bara inflika några ord från egen erfarenhet. Att det skulle vara så überdjævligt att det återfør jærnet från jærnoxiden (rosten) tillbaka till sin ursprungliga plats, stæmmer bara i den mån att den oxidhinna som sitter direkt på stålets yta omvandlas. Så givetvis blir det lika porigt och djævligt med denna metoden som andra nær all løs rost faller av men det blir inget mekaniskt slitage som vid t.ex. blæstring. Sodan ær också bara i vattnet før att gøra det ledande, alltså hjælper det inte att øsa i stora mängder før att få ett bættre resultat, det blir bara en starkare bas som ær direkt farlig. Något som dæremot hjælper ær att ha en så stor yta som møjligt på offeranoden och helst konstruera denna så att den umgærdar (utan att röra) objektet som ska gøras rent så mycket som møjligt, t.ex en lagom bøjd plåt. Det ligger en lænk till en bra guide under just "guider" hær på forumet om elektrolysrengjöring. Tænk också på, ni som ska gøra detta, att om ni anvænder rostfritt som offeranod så kommer elektrolysen bli full med krom och annat som gør den ganska giftig, så undvik helst det. Man kan ju æven anvænda denna metoden før att rensa andra metaller, har dock ej testat det sjælv. Om någon testat så dela gærna med er av resultatet! För övrigt så har saltsyra inget med salt att göra, det behöver ingen oroa sig för.
Traveller 850 -65
850 De Luxe -67 (I smådelar, blir nog aldrig original igen)
Nimbus C -56
DKW NZ 625 -39
Användarens profilbild
Drutten
Inlägg: 543
Blev medlem: 8 september 2009 kl. 11:57
Ort: Nyköping

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Drutten »

Hej!

Det här inlägget är intressant som sjutton! Eftersom jag själv är kemiingenjör så kontaktade jag min gamla lärare på Linköpings universitet för att få ett specialistsvar på frågan om rostborttagning:

Lotta, 36: Hej. Jag undrar vilken av alla syror + koncentration som bäst avlägsnar rost ur porer och ytor på metaller.
Vidare vill jag veta om man bör häva förloppet efteråt med någon sodalösning eller något annat så metallen får bästa förutsättning efteråt.

Svar: Hej, Lotta! De rostborttagningsmedel som säljs för att ta bort rost från bilplåt för bättring av mindre lackskador brukar innehålla fosforsyra (ev. natriumdivätefosfat). Koncentrationen är okänd för mig, men det räcker med ganska svaga lösningar. Som orientering kan sägas att det förekommer att man använder Coca-Cola till samma ändamål. Bäst är ju om man kan pröva med olika koncentrationer på något dolt ställe. Efter behandlingen tror jag att det bästa är att skölja med mycket vatten, ev. med den första sköljningen spetsad med svag bas, t.ex, ammoniak. Väl utspätt fönsterputsmedel kan vara bra. Det viktiga är att inget av vare sig syra eller bas finns kvar efteråt.

Vänligen

Nils-Ola Persson, universitetslektor i kemi


Bara som info från LiU

MVH/Lotta
Toppenfin Austin Mini 1000 -76
Användarens profilbild
Helipop
Inlägg: 590
Blev medlem: 4 mars 2005 kl. 20:12
Ort: Oskarshamn

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Helipop »

Alright, kul att det blev en liten diskussion av detta ändå. Precis vad jag ville. =)

Som du skriver Dr Cotton så är det ju så klart så att det inte är ett mirakelmedel som sätter tillbaka järnmolekylerna på sina urpsrungliga ställen och återför strukturen. Men det är ju inte helt ovälkommet att det återför lite av metallen i salterna till sitt närmaste ställe på metallen. Då har man kanske i vissa fall lite mer yta att slipa på eller jämna till om man vill. I mitt fall handlar det om gråstål med en redan väldigt "knagglig" struktur, så någon jämn yta ska det inte bli, utom i husen där lagrena ska pressas i. Men där var det ingen betydande rost ändå. Så det är lugnt. =)
Men att ha mer soda i ökar ju konduktiviteten, så en större ström kan passera och påskynda processen. Så där vill jag slå ett slag för att det ökar effektiviteten.

Att saltsyra inte har med salt att göra mer än i namnet kan stämma, men ändå så finns liknande effekter med saltets påverkan för att göda en bra rostförutsättning som jag har förstått. Men nu är jag ju inte kemist utan bara läser så mycket jag kan om det som intresserar mig, så visst kan det vara fel. Jag ska inte ta vatten över huvudet och klubba nåt som kan vara fel. =) Sen finns det ju för övrigt väldigt många olika salter, så att natriumklorid kanske inte har någon betydelse för namngivningen av svenska saltsyra är möjligt. Men hcl står ju för hydrocloric acid och NaCl är ju saltet, så gemensamma nämnare är ju 2 atomer i molekylen, kanske har dom någon betydande effekt för rost. Jag har inte en aning. =)


Kvällens resultat, ett par drag med stålborste för att få bort det svarta evjet som kommit på:

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Senast redigerad av Helipop den 7 november 2009 kl. 23:00, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Drutten
Inlägg: 543
Blev medlem: 8 september 2009 kl. 11:57
Ort: Nyköping

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Drutten »

Helipop skrev:Alright, kul att det blev en liten diskussion av detta ändå. Precis vad jag ville. =)

Som du skriver Dr Cotton så är det ju så klart så att det inte är ett mirakelmedel som sätter tillbaka järnmolekylerna på sina urpsrungliga ställen och återför strukturen. Men det är ju inte helt ovälkommet att det återför lite av metallen i salterna till sitt närmaste ställe på metallen. Då har man kanske i vissa fall lite mer yta att slipa på eller jämna till om man vill. I mitt fall handlar det om gråstål med en redan väldigt "knagglig" struktur, så någon jämn yta ska det inte bli, utom i husen där lagrena ska pressas i. Men där var det ingen betydande rost ändå. Så det är lugnt. =)
Men att ha mer soda i ökar ju konduktiviteten, så en större ström kan passera och påskynda processen. Så där vill jag slå ett slag för att det ökar effektiviteten.

Att saltsyra inte har med salt att göra mer än i namnet kan stämma, men ändå så finns liknande effekter med saltets påverkan för att göda en bra rostförutsättning som jag har förstått. Men nu är jag ju inte kemist utan bara läser så mycket jag kan om det som intresserar mig, så visst kan det vara fel. Jag ska inte ta vatten över huvudet och klubba nåt som kan vara fel. =) Sen finns det ju för övrigt väldigt många olika salter, så att natriumklorid kanske inte har någon betydelse för namngivningen av svenska saltsyra är möjligt. Men hcl står ju för hydrocloric acid och NaCl är ju saltet, så gemensamma nämnare är ju 2 atomer i molekylen, kanske har dom någon betydande effekt för rost. Jag har inte en aning. =)
Tänkte inte starta upp med någon stor argumentation om detta men HCl innebär en förening mellan väte och klor.. dvs inget salt. NaCl är mycket riktigt ett salt men är inte alls samma sak som syran saltsyra.. och du, det är väldigt många ämnen som är en förening mellan två atomer så den slutsatsen funkar inte :mrgreen: . ...


/Trevlig kväll!!
Toppenfin Austin Mini 1000 -76
Användarens profilbild
Helipop
Inlägg: 590
Blev medlem: 4 mars 2005 kl. 20:12
Ort: Oskarshamn

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Helipop »

Drutten skrev:
Helipop skrev:Alright, kul att det blev en liten diskussion av detta ändå. Precis vad jag ville. =)

Som du skriver Dr Cotton så är det ju så klart så att det inte är ett mirakelmedel som sätter tillbaka järnmolekylerna på sina urpsrungliga ställen och återför strukturen. Men det är ju inte helt ovälkommet att det återför lite av metallen i salterna till sitt närmaste ställe på metallen. Då har man kanske i vissa fall lite mer yta att slipa på eller jämna till om man vill. I mitt fall handlar det om gråstål med en redan väldigt "knagglig" struktur, så någon jämn yta ska det inte bli, utom i husen där lagrena ska pressas i. Men där var det ingen betydande rost ändå. Så det är lugnt. =)
Men att ha mer soda i ökar ju konduktiviteten, så en större ström kan passera och påskynda processen. Så där vill jag slå ett slag för att det ökar effektiviteten.

Att saltsyra inte har med salt att göra mer än i namnet kan stämma, men ändå så finns liknande effekter med saltets påverkan för att göda en bra rostförutsättning som jag har förstått. Men nu är jag ju inte kemist utan bara läser så mycket jag kan om det som intresserar mig, så visst kan det vara fel. Jag ska inte ta vatten över huvudet och klubba nåt som kan vara fel. =) Sen finns det ju för övrigt väldigt många olika salter, så att natriumklorid kanske inte har någon betydelse för namngivningen av svenska saltsyra är möjligt. Men hcl står ju för hydrocloric acid och NaCl är ju saltet, så gemensamma nämnare är ju 2 atomer i molekylen, kanske har dom någon betydande effekt för rost. Jag har inte en aning. =)
Tänkte inte starta upp med någon stor argumentation om detta men HCl innebär en förening mellan väte och klor.. dvs inget salt. NaCl är mycket riktigt ett salt men är inte alls samma sak som syran saltsyra.. och du, det är väldigt många ämnen som är en förening mellan två atomer så den slutsatsen funkar inte :mrgreen: . ...


/Trevlig kväll!!

Nu missförstod du mig helt. Kemi för nybörjare behöver jag inte. Jag har läst det jag har läst och vet det jag vet. Så om det är nåt oklart så är det nog för att jag förklarar dåligt då jag styr med mycket annat. Jag syftade mest på att kloret var en gemensam nämare i de två olika kemikalierna.


"Salter av saltsyra HCl och kovalenta föreningar av klor kallas klorider (alla föreningar där klor har oxidationstalet –I). Elektropositiva ämnen bildar kloridsalter innehållande kloridjonen Cl−, exempelvis natriumklorid NaCl, kalciumklorid CaCl2 och järn(III)klorid FeCl3."
Användarens profilbild
Dr_Cotton
Inlägg: 266
Blev medlem: 20 december 2007 kl. 14:14
Ort: Malmö

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Dr_Cotton »

Ja, det är klart att mer soda ökar konduktiviteten. Jag lät kanske lite som en Besserwisser där så jag ska förtydliga min tankegång: För att ingen ska missförstå att det är sodan i sig som gör rent så hjälper det inte med att öka koncentrationen men det ökar säkert ledningsförmågan, upp till en viss gräns. Minns inte blandningsförhållandena men den relativt svaga soda-lösningen som du nämnde tidigare räcker säkert gott.

Vet inte om du redan har skrivit det men denna metoden, om man ger den tid, kryper ju även in i gängor o.d. och tar omvandlar rosten där. Vilket underlättar borttagandet av fastrostade saker. Processen kryper även in under färg, krom, o.d. om det finns rost under detta. Väldigt effektivt!

Bra att det kom igång en tråd ordentligt om detta.
Traveller 850 -65
850 De Luxe -67 (I smådelar, blir nog aldrig original igen)
Nimbus C -56
DKW NZ 625 -39
Användarens profilbild
Drutten
Inlägg: 543
Blev medlem: 8 september 2009 kl. 11:57
Ort: Nyköping

Re: Elektrolys med natriumhydroxid

Inlägg av Drutten »

Helipop skrev:
Drutten skrev:
Helipop skrev:Alright, kul att det blev en liten diskussion av detta ändå. Precis vad jag ville. =)

Som du skriver Dr Cotton så är det ju så klart så att det inte är ett mirakelmedel som sätter tillbaka järnmolekylerna på sina urpsrungliga ställen och återför strukturen. Men det är ju inte helt ovälkommet att det återför lite av metallen i salterna till sitt närmaste ställe på metallen. Då har man kanske i vissa fall lite mer yta att slipa på eller jämna till om man vill. I mitt fall handlar det om gråstål med en redan väldigt "knagglig" struktur, så någon jämn yta ska det inte bli, utom i husen där lagrena ska pressas i. Men där var det ingen betydande rost ändå. Så det är lugnt. =)
Men att ha mer soda i ökar ju konduktiviteten, så en större ström kan passera och påskynda processen. Så där vill jag slå ett slag för att det ökar effektiviteten.

Att saltsyra inte har med salt att göra mer än i namnet kan stämma, men ändå så finns liknande effekter med saltets påverkan för att göda en bra rostförutsättning som jag har förstått. Men nu är jag ju inte kemist utan bara läser så mycket jag kan om det som intresserar mig, så visst kan det vara fel. Jag ska inte ta vatten över huvudet och klubba nåt som kan vara fel. =) Sen finns det ju för övrigt väldigt många olika salter, så att natriumklorid kanske inte har någon betydelse för namngivningen av svenska saltsyra är möjligt. Men hcl står ju för hydrocloric acid och NaCl är ju saltet, så gemensamma nämnare är ju 2 atomer i molekylen, kanske har dom någon betydande effekt för rost. Jag har inte en aning. =)
Tänkte inte starta upp med någon stor argumentation om detta men HCl innebär en förening mellan väte och klor.. dvs inget salt. NaCl är mycket riktigt ett salt men är inte alls samma sak som syran saltsyra.. och du, det är väldigt många ämnen som är en förening mellan två atomer så den slutsatsen funkar inte :mrgreen: . ...


/Trevlig kväll!!

Nu missförstod du mig helt. Kemi för nybörjare behöver jag inte. Jag har läst det jag har läst och vet det jag vet. Så om det är nåt oklart så är det nog för att jag förklarar dåligt då jag styr med mycket annat. Jag syftade mest på att kloret var en gemensam nämare i de två olika kemikalierna.


"Salter av saltsyra HCl och kovalenta föreningar av klor kallas klorider (alla föreningar där klor har oxidationstalet –I). Elektropositiva ämnen bildar kloridsalter innehållande kloridjonen Cl−, exempelvis natriumklorid NaCl, kalciumklorid CaCl2 och järn(III)klorid FeCl3."
Hallå!

Okej, ser att du har full koll på kemin.. ber om ursäkt, jag läste väl slarvigt och tolkade fel. Jag tänkte fortsätta följa din tråd. Är också mån om att få bort all jäkla rost!!

Ha det gott!!
Toppenfin Austin Mini 1000 -76
Skriv svar